U trendu

Kalas: Estonija se zalaže da se države ZB pridruže EU

PODGORICA – Estonija se snažno zalaže da se države Zapadnog Balkana pridruže Evropskoj unijji, ali očekuje od država koje su kandidati za članstvo da se usklade sa EU odlukama i pozicijama po pitanjima spoljne i bezbednosne politike, uključujući uvođenje sankcija Rusiji, izjavila je danas estonska premijerka Kaja Kalas.

U intervjuu za podgoričke „Vijesti“, ona je istakla da su EU i Zapadni Balkan veoma povezani, tako da stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana utiče na EU.

„Snažno podržavam nastavak procesa proširenja EU na Zapadnom Balkanu“, kazala je ona.

Bitno je da partneri sa Zapadnog Balkana budu posvećeni evropskim vrednostima i principima tako što će sprovesti reforme koje su u interesu njihovih građana, navela je Kalas.

„EU je ubedljivo najbliži partner regionu, glavni investitor i donator, uključujući značajne investicione pakete dogovorene za jesen, koji će prikupiti 30 milijardi evra za partnere sa Zapadnog Balkana kako bi sproveli ekonomske i socijalne reforme, uključujući podsticaje za zelenu i digitalnu tranziciju“, kazala je premijerka Estonije.

Ona je rekla da usklađenost sa EU kada je reč o spoljnoj i bezbednosnoj politici nije tehničko pitanje, već pokazuje da država kandidat deli iste vrednosti.

„Pohvaljujemo države koje razumeju ovu ključnu potrebu i koje su se brzo i u potpunosti pridružile sankcijama protiv Rusije i apelujemo na ostale da prate te primere“, naglasila je Kalas.

Prema njenim rečima, ruska agresija je neisprovocirana i neopravdana protiv nezavisne države.

„Učinila je da mnoge evropske države razmotre svoje politike kojima su se dugo vodile. Veze i zavisnosti od Rusije, na primer u oblasti gasa, brinu mnoge od nas, ali ovo nije uobičajena stvar i moramo da donesemo teške odluke“, navela je Kalas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar