U trendu

Kalas: Rusija mora da odgovara za zločine ako želi dobre odnose sa Zapadom

MINHEN – Estonska premijerka Kaja Kalas izjavila je danas da ako Rusija namerava da ima bilo kakve šanse za razvoj normalnih odnosa sa Zapadom, mora nakon rata u Ukrajini da bude izvedena „pred lice pravde“ za ratne zločine, kao i za odluku da izvrši invaziju na suseda.

Ona je navela da se sukob u Ukrajini ne može završiti mirovnim sporazumom koji cepa tu zemlju i ne poziva Moskvu na odgovornost.

„Mislim da ne može postojati uobičajen odnos sa državom parijom, koja nije odustala od imperijalističkih ciljeva. Ako ne naučimo ovu lekciju i ne procesuiramo zločince, ratni zločini će se nastaviti“, rekla je Kalas novinarima na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, prenosi AP.

Estonska premijerka je navela da iako su nacistički zločini procesuirani na suđenjima u Nrinbergu, nakon hladnog rata nije uspostavljen nijedan tribunal za krivično gonjenje Sovjetskog saveza zbog masovnih deportacija Estonaca, Letonaca i Litvanaca tokom pedeset godina trajanja ŠSR.

„Pre nego što budemo razgovarali sa Rusijom, ona mora da snosi odgovornost. Cena agresije mora biti velika, kako bi svi drugi agresori ili potencijlani diktatori u svetu razumeli da se to ne isplati“, rekla je Kalas.

Ona je odbacila spekulacije da bi mogla biti jedna od potencijalnih kandidatkinja da zameni Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO-a kad on bude napustio tu funkciju na jesen i istakla da baltičke zemlje nisu dobile nikakvu lidersku poziciju u Alijansi od pridruživanja 2005. godine.

„Neki kažu da se visoka funkcija ne može dati nekome iz baltičke zemlje jer bi to isprovociralo Rusiju. Mislim da naši odnosi sa njima ne mogu biti gori nego što su sada kada su napali Ukrajinu. A druga je stvar da vi zapravo kažete da dajemo ovlašćenje Vladimiru Putinu da odlučujue ko ne može biti, na primer, generalni sekretar NATO-a“, rekla je Kalas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar