U trendu

Kalifornija: Sekvoje aluminijumom zaštićene od požara

SAKRAMENTO – Kalifornijski vatrogasci su umotali stabla sekvoje u materijal otporan na vatru pokušavajući da spasu od požara svetski poznatu Džinovsku šumu starodrevnih sekvoja u kalifornijskoj oblasti Sijera Nevada, izjavila je portparolka vatrogasne službe služba Rebeka Paterson.

Materijal kojim su zaštićena stabla sekvoje u Nacionaolnom parku džinovskih sekvoja je od aluminijuma koji na krartko može da izdrži intenzivnu toplotu, prenosi AP.

Federalni zvaničnici kažu da su već nekoliko godina koristili taj materijal na zapadu SAD da zaštite osetljive strukture od plamena, a u blizini jezera Taho neke kuće su bile umotane u ovaj zaštitni materijal i izdržale su nedavne požare, dok su drugi nezaštićeni objekti u blizini nestali u vatrenoj stihiji.

Iako se očekivalo se da će požar u jednom trenutku stići do Džinovske šume u kojoj ima preko 2.000 sekvoja, požar se juče nije značajnije širio jer je oblak dima onemogući veće raspirivanje vatre, izjavila je portparolka vatrogasnih službi Keti Huper.

Šumski požar su prošle godine u ovom regionu uništili hiljade sekvoja, od kojih su neke bile stare i po nekoliko hiljada godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.