Kalin: Sukob u Ukrajini doveo do novog Hladnog rata

KAIRO – Sukob u Ukrajini doveo je do novog Hladnog rata između Rusije i Zapada koji će najverovatnije trajati sve dok ne budu usvojeni parametri nove bezbednosne arhitekture, izjavio je danas Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana.

„Danas smo svedoci drugog Hladnog rata koji je započeo sukobom u Ukrajini. Taj rat će se verovatno voditi sredstvima simetričnog ili hibridnog rata i trajaće sve dok šira geopolitička slika ne ujedini ključne strane i uspostavi parametre novog globalnog dogovora, nove bezbednosne arhitekture“, rekao je Kalin u intervjuu za Al Džaziru, prenose RIA Novosti.

Kalin je predočio da će Turska nastaviti da ulaže napore u pokušaju da organizuje pregovore o rešavanju aktuelne krize između Rusije i Ukrajine.

„Uzimajući u obzir trenutnu situaciju, malo je verovatno da će se ti razgovori desiti odmah, ali smatramo da je to moguće i zato ćemo nastaviti da radimo na ovom pitanju“, rekao je Kalin.

On je dodao da Turska održava bliske odnose i sa Moskvom i sa Kijevom i nije zainteresovana za nastavak sukoba u Ukrajini, preneo je ranije TAŠ.

„Naprotiv, poručujemo svima da će regionalni mir i stabilnost zadovoljiti interese svih, pa hajde zato da potražimo rešenje. Nastavićemo da delujemo u tom pravcu“, naglasio je Kalin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.