U trendu

Kamberi: Sa kongresmenima SAD o položaju Albanaca sa juga Srbije

VAŠINGTON – Poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi izjavio je da je razgovarao sa američkim kongresmenima u Vašingtonu o položaju Albanaca sa juga Srbije.

On je, u video poruci na svom Fejsbuku, rekao da je delegacija Albanaca iz Bujanovca, Medveđe i Preševa tražila od kongresmena da pitanje Albanaca sa juga Srbije bude na dnevnom redu američke spoljne politike, kao i da bude deo dijaloga Beograda i Prištine, prenosi Reporteri.

„Istakli smo probleme sa kojima se susreću Albanci, kao što su nedostatak adekvatnog učešća u državnim institucijama, pasivizacija adresa, nepriznavanje diploma, ekonomska nerazvijenost regiona i teme koje se tiču naših kolektivnih prava“, rekao je Kamberi.

Članica delegacije Ardita Sinani rekla je da su američkim senatorima rekli da traže reciprocitet u pravima koje imaju Srbi na Kosovu, prenose Bujanovačke.

„Odlična prilika za delegaciju iz Preševske doline da Predstavničkom domu SAD predstavi težak položaj Albanaca u Srbiji“, navela je Sinani, koja je i savetnica premijera privremenih institucija u prištini Aljbina Kurtija za pitanja Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca.

Sastanak delegacije Albanaca u kojoj su i Ragmi Mustafa iz Partije za demokratsko delovanje, Flora Ferati iz Medveđe, predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi i šef Demokratske partije Albanaca iz Preševa Ragmi Mustafi, organizovale su kancelarije senatora Džonija Ernsta i senatora Gerija Pitersa, kopredsedavajućih Grupe za pitanja Albanaca u Senatu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.