U trendu

Kanada: Plan da se upozorenja stampaju na svakoj cigareti

OTAVA – Kanadska vlada predlaže postavljanje zdravstvenih upozorenja na svaku pojedinačnu cigaretu, što bi bio prvi primer takve borbe protiv pušenja u svetu.

Ministarka za mentalno zdravlje i bolesti zavisnosti Karolin Benet izrazila je nadu da će ta mera pomoći da upozorenje o štetnosti duvana dođe do većeg broja ljudi, prenosi BBC.

Ona je rekla da su ključna ciljna grupa mladi ljudi koji često puše „u tokom društvene interakcije zaobilazeći informacije odštampane na pakovanju“.

Period javne rasprave o tom pitanju traje 75 dana.

Štampanje zdravstvenih upozorenja na pojedinačne duvanske proizvode će pomoći da se osigura da ključne poruke stignu do ljudi, rekla je Benetova novinarima i dodala da foto upozorenja na paketićima cigareta, uvedena u Kanadi 2001. godine, više nisu toliko efikasna kao što se vlada nadala.

Kanadska fondacija za srce i moždani udar pozdravila je najnoviji predlog.

„Kanada će sada imati najjači režim zdravstvenih upozorenja za cigarete na svetu“, rekao je izvršni direktor fondacije Dag Rot, prenela je kanadska javna televizija CBC.

On je ocenio da će nove mere pomoći da se dodatno smanji privlačnost cigareta za mlade i nepušače i da će podržati aktivne pušače koji nastoje da prestanu da puše.

U 2020. godini više od četiri miliona od ukupno 38 miliona Kanađana su registrovani kao korisnici cigareta, bilo da je reč o povremenim ili stalnim pusačima, pokazuju podaci Statističkog zavoda Kanade.

Upotreba duvana je i dalje vodeći uzrok bolesti i prerane smrti koji se može sprečiti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar