U trendu

Kanada pozvala na razgovor kineskog ambasadora zbog incidenta sa balonom

OTAVA – Kanada je pozvala na razgovor kineskog ambasadora nakon što je, kako je Otava opisala, kineski balon za nadgledanje otkriven iznad vazdušnog prostora Severne Amerike, izjavio je danas portparol kanadskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Nastavićemo da energično izražavamo svoj stav prema kineskim zvaničnicima preko više kanala“, naveo je portparol u saopštenju poslatom meilom, preneo je Rojters.

Kina je ranije danas izrazila žaljenje što je njen balon, koji leti iznad SAD namenjen za civilne meteorološke i druge naučne svrhe, zalutao u američki vazdušni prostor nakon odstupanja od planiranog kursa.

Kineski balon za nadgledanje na velikim visinama, koji je leteo iznad kontinentalnog dela SAD ušao je u američki vazdušni prostor zbog više sile, rekao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, potvrđujući da je balon iz Kine, preneo je CNN.
Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da će nastaviti da održava komunikaciju sa SAD da bi se adekvatno rešila neočekivana situacija izazvana, kako se navodi, višom silom, preneo je Rojters.

Peking je na taj način demantovao navode Vašingtona da je balon snimljen iznad američke države Montane, na zapadu SAD, bio špijunski.

Objekat je leteo iznad Aleutskih ostrva, Aljaske i kroz Kanadu pre nego što se u sredu pojavio iznad grada Bilingsa u Montani, rekli su zvaničnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar