U trendu

Kanada: Vlada će morati da plati milijarde autohtonoj deci

OTAVA – Savezni sud Kanade odbio je žalbu vlade na plaćanje odštete deci autohtonog stanovništva, koja su pretrpela diskriminaciju po osnovu socijalne zaštite, što će tu zemlju, kako se očekuje, stajati milijarde kanadskih dolara.

Pre dve godine kanadski Tribunal za ljudska prava presudio je da je savezna vlada „namerno i nepromišljeno“ diskriministala domorodačku decu koja živa u rezervatima, jer nije na odgovarajući način finansirala usluge za decu i porodicu.

Tribunal je naložio vladi da plati kompenzaciju od 40.000 kanadskih dolara svakom detetu koje je bilo primorano da napusti dom kako bi imalo pristup tim uslugama, što je maksimum predviđen zakonom o ljudskim pravima Kanade, prenosi Gardijan.

Kanadski premijer Džastin Trudo podneo je žalbu na presudu, kako bi se uverio da je „odluka o kompenzaciji ispravna“.

Saopštavajući odluku Saveznog suda, sudije Pol Favel je istakao da vlada nije uspela da dokaže da je odluka o kompenzaciji nerezonska“

Sud je odlučiovao i o odvojenom slučaju pod nazivom „Džordanov princip“, koji određuje da deci starosedelaca ne može da bude uskraćena medicinksa pomoć dok se lokalne vlade spore oko odgovornosti za troškove.

Slučaj je nazvan po Džordanu Riveru Andersonu, petogodišnjaku koji je umro dok su se lokalne vlade sporile oko toga ko mora da plati njegove medicinske troškove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.