Kanadski ministar kaže da Otava ne toleriše ničije strano mešanje, pa ni kinesko

OTAVA – Kanadska ministarka inostranih poslova Melani Džoli rekla je danas svom kineskom kolegi da se strano mešanje u unutrašnja pitanja Kanade neće tolerisati.

Ona je s tim u vezi pozvala na široku javnu istragu o navodnom mešanju Kine u protekla dva izborna ciklusa, preneo je Rojters.

„Kanada nikada neće tolerisati bilo kakav oblik stranog mešanja u našu demokratiju i unutrašnje stvari od strane Kine“, rekla je Džoli kineskom ministru spoljnih poslova Ćin Gangu na njihovom prvom sastanku, na marginama samita G20 u Nju Delhiju.

Premijer Džastin Trudo i najviši kanadski bezbednosni zvaničnici priznaju pokušaje mešanja Kine u izborne cikluse, ali napominju da ishod nije bio promenjen.

Kanadski mediji nedavno su objavili detaljne izveštaje, pozivajući se na anonimne obaveštajne izvore, u kojima se navodi da je Peking pravio šeme za mešanje u poslednja dva izbora u Kanadi.

Trudo i bezbednosni zvaničnici nisu potvrdili izveštaje, a ranije danas Ćin je odbacio navode da su kineske ambasade i konzulati u Kanadi pokušavali da se mešaju u kanadske izbore, rekavši da je navodno mešanje „potpuno lažno i besmisleno“.

Otvorene optužbe Otave o tajnim kineskim planovima za mešanje u kanadske izbore usložili su ionako zategnute diplomatske odnose dve zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.