U trendu

Kan:Vređanje proroka isto što i negiranje holokausta

ISLAMABAD – Pakistanski premijer poručio je danas da bi vređanje proroka Muhameda trebalo da bude shvaćeno isto kao i poricanje holokausta.

„Zapadne vlade trebalo bi da se prema ljudima koji vređaju proroka Muhameda ponašaju isto kao prema onima koji negiraju holokaust“, izjavio je danas pakistanski premijer Imran Kan, objavljeno je na Tviter nalogu agencije AFP.

U poruci, nedelju dana od nasilnih protesta u Pakistanu koje je organizovala radikalna islamistička stranka ogorčene zbog podrške francuske vlade časopisima koji objavljuju karikature Muhameda, Kan je rekao da je vređanje proroka povredilo muslimane širom sveta.

„Mi muslimani imamo najveću ljubav i poštovanje prema svom poslaniku. Ne možemo tolerisati takvo nepoštovanje i zlostavljanje“, napisao je na Tviteru pakistanski premijer.

Pakistan je ove nedelje zabranio rad radikalne islamske partije „Tehrik e Labaik Pakistan“ (TLP) nakon što su četiri policajca ubijena, a još 600 ljudi povređeno u nasilnim protestima koje je organizovala zbog hapšenja njenog lidera i objavljivanja karikatura s prikazom proroka Muhameda u Francuskoj.

Kan je u svojoj objavi još naglasio da vlada nije zabranila TLP zbog neslaganja sa shvatanjima ove organizacije, već zbog njenih metoda, pošto su koristili ulično nasilje i napade na građane i pripadnike snaga bezbednosti, i da niko ne može biti iznad zakona i Ustava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.