U trendu

Kapetan odavao tajne Rusima zbog finansijskih problema

RIM – Kapetan italijanske mornarice Valter Biot uhvaćen je kako je navodno predavao tajne dokumente ruskom vojnom atašeu u zamenu za novac.

Njegova je supruga Klaudija Karbonara za dnevnik Korijere dela sera rekla da je on imao finansijske probleme i da se trudio da obezbedi svoje četvoro dece.

Biot (54) je uhapšen u utorak na parkingu u Rimu nekoliko trenutaka nakon što je viđen da prima 5.000 evra od ruskog zvaničnika za informacije na USB-u, naveo je policijski izvor, preneo je Rojters.

Italija, koja tradicionalno ima bolje odnose sa Moskvom od mnogih zapadnih država odmah je proterala dvojicu ruskih diplomata i osudila navodnu špijunažu kao neprijateljski čin. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je juče da žali zbog proterivanja, ali da to neće ugroziti bilateralne odnose.

Biot, koji se nalazi u pritvoru i koji bi mogao da dobije najmanje 15 godina zatvora ako bude proglašen krivim za vojnu špijunažu, nije davao izjave nakon hapšenja.

U intervjuu za italijanski dnevnik Korijere dela sera njegova supruga je rekla da ne zna da li njen suprug ima advokata, ali i da ona ne zna išta o tome što se dogodilo. Tvrdi, međutim, da Biot nije predao ništa kompromitujuće, već samo „minimum koji je mogao da pruži“.

„On nije glup niti neodgovoran. Samo je bio očajan“, kazala je Klaudija Karbonara.

Karbonara, koja je po profesiji fizioterapeut, rekla je još i da je njihova velika porodica bila u finansijskim poteškoćama i da nije mogla da sastavi kraj s krajem sa njegovom platom od 3.000 evra mesečno, dok su samo troškovi za hipoteku bili 1.200 evra mesečno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar