U trendu

Karakas: Protest opozicije, kontramiting pristalica Madura

KARAKAS – U Karakasu su održani protesti, predvođeni opozicionim liderom Huanom Gvaidom, koji je pozvao građane da izađu na ulice i skinu predsednika Nikolasa Madura sa vlasti.

Gvaido je pozvao na demonstracije širom zemlje kako bi ponovo oživeo kampanju pokrenutu protiv Madura u januaru, a koja je prethodnih meseci izgubila na jačini, navodi AP.

Demonstranti su mahali venecuelanskim zastavama, a Rojters primećuje da je broj okupljenih bio znatno manji nego početkom godine, kao i da učesnici su manje optimistični što se tiče promena.

„Oni misle da ćemo da uspavamo narod Venecuele, misle da su instalirali strah u naša srca. Danas, Venecuela proglašava pobedu na ulicama“, poručio je Gvaido okupljenima u istočnom delu Karakasa.

Gvaido je rekao da će opozicija u narednim danima održavati demonstracije da bi pojačala pritisak na Madura, najavivši sledeće okupljanje za ponedeljak.

Kancelarija UN za ljudska prava pozvala je vlasti Venecuele da dozvole održavanje mirnih protesta. Na ulicama Karakasa nije bio veći broj pripadnika bezbednosnih snaga.

Istovremeno, održan je i kontramiting Madurovih pristalica.

Madurova Socijalistička partija pozvala je svoje članove da demonstriraju u znak solidarnosti sa Evom Moralesom, koji je podneo ostavku na mesto predsednika Bolivije i otišao u Meksiko gde je dobio azil.

Pristalice Madura nosile su crvene majce i ukrcale su se u autobuse uz zvuke salse, uputivši se na miting.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.