U trendu

Karter kritikuje Rusiju zbog zveckanja oružjem

Američki ministar odbrane Eš Karter kritikovao je danas Rusiju zbog „zveckanja nuklearnim oružjem“ i rekao da Moskva svojim delovanjem primorava SAD da jača vojno prisustvo na istočnom krilu NATO-a.

Karter je izrazio nadu da će s Rusijom biti supostavljeni odnosi bolje saradnje i da Moskva treba da zna da Vašington ne želi rat.

„Ne želimo da od Rusije pravimo neprijatelja. Ali nemojte grešiti, branićemo naše saveznike, medjunarodni red zasnovan na pravilima i pozitivnu budućnost koju nam pruža“, rekao je Karter u Štutgartu na ceremoniji na kojoj je za novog komandanta američkih snaga u Evropi postavljen general Kertis Skaparoti.

Karter je dodao da se nada da će Rusija napustiti, kako je rekao, konfrontacijski pristup i da će preuzeti ulogu konstruktivnog partnera koji nije izolovan i ne ide unazad.

„Veliki deo napretka koji smo ostvarili od kraja Hladnog rata postigli smo s Rusijom. Da ponovim, ne uprkos Rusiji, ne protiv Rusije, ne bez Rusije, nego sa Rusijom“, rekao je Karter i dodao da će „vrata ostati otvorena za Rusiju“, ali da je na Kremlju da odluči.

Skaparoti (60), koji je do sada bio na čelu ujedinjenih snaga SAD i UN u Južnoj Koreji, biće postavljen za glavnokomandujućeg snaga NATO-a u Evropi na posebnoj ceremoniji u sredu u sedištu vojne alijanse u Belgiji.

„Naš način života se danas nalazi u ključnom trenutku, pošto se suočavamo s brojnim pretnjama i strateškim izazovima“, rekao je Skaparoti na ceremoniji.

Karter je rekao da je Skaparoti dokazani ratnik-diplomata i da je u Koreji dokazao sposobnost da saradjuje sa saveznicima i da predvodi koaliciju.

Skaparoti će na obe funckije zameniti generala Filipa Bridlava, koga je Karter pohvalio rekavši da su pod njegovim vodjstvom „NATO snage ispisale nov priručnik“ za suočavanje s današnjim pretnjama i izazovima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.