U trendu

Katalonija otvara teretane, ublažene restrikcije na kretanj

BARSELONA – Katalonija je ukinula neke od mera uvedenih u cilju borbe protiv pandemije nakon pada broja novozaraženih i hospitalizovanih pacijenata.

U ovom regionu Španije teretane ponovo mogu da rade, a građani da se kreću izvan svojih opština, prenosi Rojters.

Počev od ponedeljka, tokom prvobitnog perioda od dve nedelje, kafići i restorani će mušterijama moći da služe doručak i ručak jedan sat duže, dok će tokom ostatka radnog vremena moći da izdaju samo porudžbine za poneti.

Zabrana napuštanja opštine stanovanja, osim iz zdravstvenih razloga, biće u manjoj meri ublažena, dok će teretane, koje su bile zatvorene mesec dana, moći ponovo da rade, ali sa 30 odsto kapaciteta.

Neka predavanja na univerzitetima moći će da se održavaju uživo za studente prve godine.

Veliki tržni centri će ostati zatvoreni, dok će većina prodavnica koje ne prodaju osnovne namirnice moći da rade od ponedeljka do petka. Policijski čas u vremenu od deset sati uveče do šest sati ujutru će i dalje ostati na snazi.

Broj novozaraženih u Kataloniji je opao, a regionalni ministar zdravlja Mark Ramentol je rekao da veruje da je vrhunac trećeg talasa prošao. Ipak, on je upozorio da i dalje postoje ozbiljne pretnje koje dolaze od novih sojeva virusa, velikog pritiska na bolnice i sporog sprovođenja kampanje vakcinacije, a Katalonija je i dalje drugi najteže pogođeni region u Španiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.