Katar avionom dopremio pomoć Sudanu, evakuisao ljude, borbe se nastavljaju

Avion iz Katara je danas u Sudan dopremio pomoć od 40 tona hrane, a oodvezao 150 evakuisanih ljudi dok se nastavljaju borbe trupa dva suprotstavljena generala Vojske.

Avion Ratnog vazduhoplovstva Katara je sleteo u Port Sudan, 670 kilometara severoistočno od glavnog grada Kartuma u kojem su žestoki sukobi. Grad i luka Port Sudan je pošteđen borbi i postao je jedna od retkih bezbednih tranzitnih mesta, a oriste ga avioni i brodovi koji prelaze Crveno more i idu za Džedu u Saudijsku Arabiju.

Evakuisane osobe ušle su u teretni Boing C-17 sa oznakama „Katar ervejza“. Neki od njih su za AP rekli da je bilo je njihovo putovanje od aerodroma kod Kartuma bilo zastaršujuće jer se vojne trupe bore duž puta, a prolazili su kroz kontrolne punktove i Vojske i njenih Snaga za brzu podršku koje se bore za vlast u Sudanu.

Sukob je počeo 15. aprila posle više meseci rastućih tenzija između Vojske, predvođene generalom Abdelom Fatahom Burhanom, i odmetnutih Snaga za brzu podršu (RSF), pod komandom generala Mohameda Hamdana Dagala.

U borbama su delovi grada postali bojna polja. Strane vlade su požurile da evakuišu svoje diplomate i hiljade stranih državljana iz Sudana.

Iako je proglašeno više primirja, zaraćene strane ih se uglavnom ne drže.

Danas su izaslanici sudanske vojske i Snaga za brzu podršku počeli pregovore u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, preko Crvenog mora naspram Port Sudana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.