U trendu

Kazahstan: Predsednik Tokajev prihvatio ostavku vlade

NURSULTAN – Predsednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev prihvatio je danas ostavku vlade, saopšteno je iz kabineta predsednika nakon što je poskupljenje goriva u naftom bogatoj centralnoazijskoj zemlji izazvalo proteste u kojima je povređeno skoro 100 policajaca.

Policija je kasno sinoć upotrebila suzavac i šok bombe kako bi potisnula stotine demonstranata sa glavnog trga u Almatiju, najvećem gradu ove bivše sovjetske republike, a sukobi su trajali satima i u obližnjim mestima, prenosi Rojters.

Ove demonstracije su uzdrmale imidž Kazahstana kao politički stabilne i strogo kontrolisane zemlje, koja je uspela da privuče stotine milijardi dolara stranih investicija u svoju naftnu i metalnu industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

U razgovoru sa vršiocima dužnosti članova privremenog kabineta, Tokajev je naredio i njima i guvernerima provincija da ponovo uspostave kontrolu cena tečnog gasa (TNG) i širok plasman benzina, dizela i druge „važne“ robe široke potrošnje.

Takođe je naredio vladi da izradi zakon o ličnom bankrotu i razmotri zamrzavanje cena komunalija i subvencionisanje stanarine za siromašne porodice.

Tokajev je rekao da se situacija popravlja u gradovima i mestima u kojima su organizovane demonstracije nakon što je proglašeno vanredno stanje koje je uključivalo policijski čas i ograničenje kretanja.

Protesti su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

Na protestima su učestvovale hiljade ljudi, a u zapadnoj provinciji Mangistau, gde je na desetine ljudi ubijeno u protestima 2011. godine nakon otpuštanja radnika iz naftne industrije, demomnstranti su zahtevali da se cena TNG smanji sa 0,27 dolara po litru na prodajnu cenu iz prošle godine koja je iznosila 0,11 dolara.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev pozvao je nedugo potom okupljene na protestima da ne slede pozive „destruktivnih pojedinaca“, koji nastoje da potkopaju jedinstvo društva, ali je i najavio da će vlada smanjiti cenu tečnog naftnog gasa.

Tokajev je zatim proglasio dvonedeljno vanredno stanje u najvećem gradu u zemlji Alma Ati i u jugozapadnoj provinciji Mangistau, saopštila je pres služba predsedničke administracije, preneo je TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar