U trendu

Uhvaćena trojica begunaca iz zatvora u Najrobiju

NAJROBI – Trojica osuđenih ekstremista, od kojih je jedan učestvovao u napadu izvedenom 2015. godine u kojem je ubijeno 148 ljudi, uhvaćeni su danas nakon što su pobegli iz zatvora sa maksimalnom bezbednošću u Najrobiju, saopštila je Uprava za krivične istrage.

Trojica ekstremista su uhapšena dok su pokušavali da se probiju do Somalije i vraćeni su u glavni grad Kenije, rekao je Rojtersu direktor krivičnih istraga DŽordž Kinoti.

Jedan od uhvaćenih begunaca je Mohamed Ali Abikar, osuđen na 41 godinu zatvora zbog napada na Univerzitet Garisa 2015. u kojem je poginulo 148 osoba, uglavnom studenata,

Druga dvojica begunaca iz zatvora sa maksimalnim obezbeđenjem Kamiti bili su DŽozef Đuma Odhiambo zbog pokušaja da se pridruži somalijskoj militantnoj islamističkoj grupi Al Šabab 2019. i Mušaraf Abdala Akhulunga, uhapšen zbog učešća u osujećenom napadu na parlament 2012. godine.

Opisujući sva tri begunca kao „opasne“, policija je ponudila nagradu od 60 miliona kenijskih šilinga (oko 536.000 dolara) za informacije koje bi mogle dovesti do njihovog ponovnog hapšenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.