U trendu

Keri apelovao na prekid nasilja izmedju Izraela i Palestinaca

Državni sekretar SAD Džon Keri apelovao je danas na okončanje svakog nasilja izmedju Izraela i Palestinaca, pred početak sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Berlinu o talasu sukoba oko svetog mesta u starom Jerusalimu.

„Apsolutno je presudno prekinuti svako podsticanje nasilja, okončati svako nasilje i naći način za potencijalnu izgradnju šireg procesa, što danas nije slučaj“, rekao je Keri u izjavi novinarima pored Netanjahua u hotelu u nemačkoj prestonici. 

Šef izraelske vlade takodje je osudio nasilje, ali je i naveo da je ono rezultat „direktnog podsticanja“ od strane islamističkog pokreta Hamasa u Izraelu i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i Palestinske uprave.

„Mislim da je vreme da medjunarodna zajednica jasno kaže predsedniku Abasu da prestane da širi laži u vezi sa Izraelom“, rekao je Netanjahu, i naveo da je status svetog mesta u starom Jerusalimu u centru napetosti.  

On je da predsednik Abas širi laži da Izrael želi da promeni „status kvo“ na Hramovoj gori, da želi da sruši džamiju Al Aksa i da ubija Palestince.

Hramova gora u starom Jerusalimu, najsvetije je mesto judaizma, a tu se takođe, nalazi i džamija Al Aksa, treće najsvetije mesto islama i glavni nacionalni simbol za Palestince. Jevreji mogu da je posećuju u odredjeno vreme, ali ne i da se tu mole. Muslimani mogu da se mole u svako doba, ali su podvrgnuti izraelskim ograničenjima.

To mesto je često žarište poslednjih sukoba Izraelaca i Palestinaca. 

Keri i Netanjahu treba da razgovaraju u Berlinu o načinu okončanja nasilja izmedju Izraelaca i Palestinaca koje se rasplamsalo poslednjih mesec dana, i u kome su ubijene desetine ljudi.

Keri će se posle sastanka s Netanjahuom sastati s nemačkim ministrom spoljnih poslova Frankom-Valterom Štajnmajerom i šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, a zatim će otputovati u Beč gde će sa kolegama iz Rusije, Saudijske Arabije i Turske sutra razgovarati o Siriji. 

On će u subotu u Amanu razgovarati sa palestinskim predsednikom Abasom i jordanskim kraljem Abdulahom, koji je zadužen za nadzor svetog mesta u Jerusalimu.

U proteklih mesec dana devet Izraelaca ubijeno je u napadima Palestinaca, a većina njih stradala je u napadima nožem. Istovremeno, ubijen je 41 Palestinac u izraelskoj vatri, uključujći i 20 osoba koje su Izraelci označili kao napadače, dok su ostali poginuli u sukobima sa izraelskim trupama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.