U trendu

Kijev: Nema kompromisa o teritorijalnom integritetu

KIJEV – Ukrajina ne želi da pravi kompromis oko svog teritorijalnog integriteta sa Rusijom, ali je otvorena da priča o „ne-NATO modelima“ zarad svoje budućnosti, rekao je jedan od ukrajinskih pregovarača David Arahamija za „Foks njuz“.

Ukrajina je želela da uđe u Evropsku uniju i NATO, čemu se protivila Moskva, a ruski predsednik Vladimir Putin je za potencijalno članstvo Kijeva u NATO govorio da je to dokaz agresije Severnoatlanske alijanse prema Ukrajini, navodi Rojters.

„Odgovor koji dobijamo od NATO država je da nisu čak ni spremni o tome da razgovaraju da mi budemo u NATO, ne sada, nego ni u periodu od pet, 10 godina“, kazao je pregovarač.

On je dodao da je Ukrajina spremna da priča o nekim ne-NATO modelima.

„Na primer, mogle bi da postoje direktne garancije raznih zemalja, kao što su SAD, Kina, Britanija, možda Nemačka i Francuska. Otvoreni smo da razgovaramo o tome u okviru šireg dijaloga, ne samo kroz bilateralne razgovore sa Rusijom i ostalim partnerima“, rekao je Arahamija.

Delegacije Ukrajine i Rusije su dosad imale dve runde razgovora, otkako je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara, a naredna runda razgovora očekuje se sutra, prema ukrajinskim izvorima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)