U trendu

Kijev odbacilo izjavu Lavrova o žitu kao „praznu priču“

KIJEV – Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je danas na izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da Moskva neće iskoristiti situaciju u svoju korist ukoliko Kijev dozvoli da pošiljke žita bezbedno odu preko Crnog mora.

On je izjavu Lavrova ocenio kao „praznu priču“.

„Potrebna je vojna oprema da bi se zaštitila obala i misija mornarice koja bi patrolirala izvoznim rutama u Crnom moru. Rusiji se ne može dozvoliti da koristi koridore žitarica za napad na južnu Ukrajinu“, napisao je portparol ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko na Tviteru, prenosi Rojters.

Lavrov je ranije danas nakon sastanka u Ankari sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom rekao da se nada da bi pitanja u vezi sa isporukama žita iz luka u Ukrajini mogla biti rešena, pod uslovom da Kijev deminira vode oko njih.

Lavrov je naglasio da je na Ukrajini da reši problem isporuka žitarica deminiranjem svojih luka i da nije potrebna nikakva akcija sa ruske strane, jer je ona već preuzela neophodne obaveze.

„Svakog dana izjavljujemo da smo spremni da garantujemo bezbednost brodova koji napuštaju ukrajinske luke i kreću ka Bosforskom zalivu, spremni smo da to uradimo u saradnji sa našim turskim kolegama“, rekao je Lavrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.