U trendu

Kijev: Osujećen ruski pokušaj hakovanja električne mreže

KIJEV – Ukrajina je danas saopštila da je prošle nedelje osujetila pokušaj ruskih hakera da oštete njenu električnu mrežu sajber napadom.

Zamenik predsednika Državne službe za specijalne komunikacije Viktor Žora nazvao je napadače „hakerskim timom“ i naveo da je njihov cilj bio da onesposobe niz objekata, uključujući i trafostanice, prenosi Rojters.

Kijev je za napad okrivio grupu koju su istraživači nazvali „Peščani crv“ i koja je ranije bila povezana sa sajber napadima pripisanim Rusiji.

Ukrajinski tim za kompjuterske hitne slučajeve (CERT-UA) naveo je u saopštenju da su hakeri ciljali računare koji kontrolišu visokonaponske podstanice u Ukrajini i da je udar izvršen u dva talasa, prvom koji je izveden prošlog februara i imao je za cilj da ugrozi elektroenergetsku mrežu Ukrajine i drugom, koji je trebalo da onesposobi trafostanice i ošteti infrastrukturu, a izveden je prošlog petka uveče, navodi Rojters.

Kako je saopšteno, Ukrajina je uspela da spreči napad i nije bilo oštećenja na mreži.

Moskva dosledno negira optužbe da je pokrenula sajber napade na Ukrajinu.

Slovačka firma za sajber bezbednost ESET, koja je saopštila da je radila sa Ukrajinom na sprečavanju napada, opisala je upotrebljeni kompjuterski virus kao malver, tj. nadograđenu verziju programa koji je izazvao nestanak struje u Kijevu 2016, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.