Kijev prekinuo tranzit robe kroz liniju razgraničenja

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine doneo je odluku o prekidu tranzita robe kroz linije razgraničenja sa nepriznatim Donjeckom i Luganskom narodnom republikom.

Kako je navedeno u saopštenju amabasade Ukrajine dostavljenom danas Tanjugu, odluka će važiti dok Rusija ne ispuni obaveza iz Minskog sporazuma.

Zvanični Kijev se odlučio na taj korak zbog zaoštravanja situacije na, kako se kaže, privremeno okupiranoj teritoriji Donjecke i Luganske oblasti, okupacije ukrajinskih preduzeća od strane proruskih snaga, priznanja pseudo dokumenata tzv. Donjecke i Luganske narodne republike od strane Rusije.

Razlozi za takvu odluku su i zaoštrene pretnje Rusije i nepoštovanje Minskog sporazuma, i odluka nije imala alternativu.

„Odluka SNBO Ukrajine nije blokada pošto se odnosi na tranzit proizvoda ukrajinskih preduzeća koja su konfiskovana od strane ruskih terorističkih snaga kroz liniju razgraničenja“, ističe se u saopštenju.

Odluka je privremena i biće na snazi sve dok Rusija ne ispuni svoje obaveze iz Minskog sporazuma i povratka ukrajinskih preduzeća pod jurisdikciju Ukrajine.

„Ukrajina poziva partnere da pojačaju pritisak na Rusiju da se vrati u okvir Minskog sporazuma kako bi došlo do smirivanja situacije“, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.