U trendu

Kijev: Rusija povukla ograničenja za brodove u Azovskom moru

KIJEV – Rusija je povukla ranije najavljena ograničenja za brodove u Azovskom moru zbog pomorskih vežbi u toj oblasti, saopštila je danas ukrajinska Uprava za morske luke.

Dozvoljeno je kretanje brodova preporučenim rutama ka morskim lukama Ukrajine u Azovskom moru, saopštile su ukrajinske vlasti, prenosi Rojters.

Uprava je ranije ove nedelje saopštila da će ograničenja zbog ruskih vežbi za isporuke trajati od 13. do 19. februara i da će „kretanje plovila do luka Ukrajine u Azovskom moru biti blokirano tokom navedenog perioda zbog ovih aktivnosti“.

Ukrajina je jedan od vodećih svetskih snabdevača čelika, žitarica i suncokretovog ulja i svoje proizvode izvozi preko luka u Crnom i Azovskom moru.

Kijev je kritikovao ruske vežbe u blizini ukrajinske obale i naglasio da je prisustvo ratnih brodova deo „hibridnog rata“ koji je učinio plovidbu Crnim i Azovskim morem praktično nemogućom.

Moskva ovog meseca izvodi pomorske vežbe u Crnom moru, u isto vreme kada održava kopnene manevre severno od Ukrajine u Belorusiji, a Zapad kaže da je to demonstracije sile koja bi mogla da bude prethodnica invazije, što Rusija demantuje, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.