U trendu

Kijev traži da se zaustavi eskalacija napada u Donbasu

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izrazilo je danas zabrinutost povodom akcija proruskih snaga u Donbasu, a od međunarodnih partnera zatražilo da se pojača politički i diplomatski pritisak na Kremlj kako bi se zaustavila, kako se navodi, eskalacija u Donbasu i da ne bi došlo do humanitarne katastrofe u regionu.

Ministarstvo u izjavi optužuje proruske snage za eskalaciju napada u kojima je, kako navode, poginulo osam ukrajinskih vojnika, dok je 26 ranjeno, saopštila je Ambasada Ukrajine u Srbiji.

Takođe se navodi i da je zbog napada na civilne rejone ranjeno dvoje civila, a kako se tvrdi, gradovi Avdijivka i Jasinuvata sa oko 400.000 stanovnika ostali su bez struje, vode i grejanja. Napominje se da je zbog teških klimatskih uslova, kao i zbog neprestanog pucanja otežano sprovođenje humanitarnih akcija u ovom području.

U saopštenju se navodi i da su tokom poslednja dva dana proruske snage koristile svo raspoloživo naoružanje, uključujući i ono koje je zabranjeno prema Minskim ugovorima.

Ukrajinsko ministarstvo tvrdi da situacija u Donbasu svedoči da „Rusija nastavlja grubo ignorisanje svojih obaveza u okviru Minskih ugovora kako se ne bi dopustila stabilizacija situacije ili progres u bezbednosnoj ili humanitarnoj oblasti“.

Ukrajinsko ministarstvo je zatražilo da se Rusija pridržava režima prekida vatre upozoravajući i na mogući vojni zločin, kao i kršenje Ženevskih konvencija iz 1949. godine, saopšteno je iz Amabsade Ukrajine u Beogradu.

Kremlj je ranije danas optužio proukrajinske snage da su jučerašnjim napadom na proruske snage pokušale da podriju mirovni sporazum u istočnoj Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar