U trendu

Kim Džong Un predsedavao sastankom politbiroa o Kongresu

SEUL – Severnokorejski lider Kim Džong Un predsedavao je sastanku Politbiroa vladajuće partije o pripremama za retki Kongres za koji se očekuje da postavi nove ekonomske i političke ciljeve dok se zemlja suočava sa sve većim izazovima, preneli su državni mediji.

Kako javlja Rojters, Politbiro je u utorak odobrio dnevni red i predloge koji će biti predstavljeni na kongresu i usvojio odluku o njegovom održavanju početkom januara sledeće godine, javila je državna novinska agencija KCNA, ne navodeći tačan datum.

U oktobru je Kim pozvao svoju zemlju da počne 80-dnevnu kampanju za postizanje svojih ciljeva u svakom ekonomskom sektoru pre kongresa u januaru.

Na sastanku Politbiroa ocenjeno je da su tokom 80-dnevne kampanje postignuta inovativna dostignuća i napredak na svim poljima, navodu KCNA.

„Sve pripreme za Kongres stranke teku glatko“, izvestila je KCNA.

Osmi kongres dolazi usred predsedničke tranzicije u Sjedinjenim Državama, što Severna Koreja tek treba da komentariše. Predsednik Donald Tramp bio je tokom svog mandata na više istorijskih sastanaka s Kimom i još nije jasno šta će predsedavanje Džoa Bajdena značiti za odnose Vašingtona i Pjongjanga.

Severna Koreja se suočla sa nizom izazova 2020. godine uključujući kovid-19 i niz tajfuna koji vrše veliki pritisak na ekonomiju koja je već pogođena međunarodnim sankcijama usmerenim na zaustavljanje njenog nuklearnog programa, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.