U trendu

Kina: Bivšem zameniku ministra doživotna robija zbog mita

PEKING – Bivši zamenik kineskog ministra za javnu bezbednost Sun Lidžun, koji je optužen za korupciju i „ozbiljno narušavanje jedinstva partije“, osuđen je na doživotni zatvor, izvestili su danas državni mediji ,prenosi Rojters.

Sun (53) je, uoči nacionalnog kongresa Komunističke partije, osuđen na uslovnu smrtnu kaznu, koja će nakon dve godine biti zamenjena doživotnom robijom bez mogućnosti preveremenog otpusta, prema izveštaju agencije Sinhua o izricanju presude, navodi britanska agencija.

Sud je saopštio da je Sun odgovoran za korupciju i davanje i uzimanje mita od 91 milion dolara, manipulisanje berzom i nezakonito posedovanje vatrenog oružja.

U januaru je kinesko ministarstvo javne bezbednosti, gde je Sun bio zamenik ministra do 2020. godine, održalo partijski sastanak kako bi ga osudilo i obećalo da će iskoreniti „otrovni“ uticaj njegove „političke klike“.

Ove nedelje, drugi zvaničnici za koje je kineska televizija saopštila da su članovi Sunove „političke klike“ takođe su osuđeni na duge zatvorske kazne, navodi Rojters.

Među njima su bivši ministar pravde Fu Dženghu i tri bivša načelnika policije u provincijama Šangaj, Čongking i Šansi.

Uobičajeno je da Kina najavljuje hapšenje ili izricanje presude visokim zvaničnicima uoči Nacionalnog kongresa Komunističke partije, jednom u pet godina, kao način da podseti članove stranke da budu lojalni, navodi Rojters.

Na poslednjem partijskom kongresu 2017. godine, predsednik Si Đinping je obećao, kao prioritetnu u svom petogodišnjem mandatu, borbu protiv korupcije kojom se cilja “i na tigrove i na muve”, misleći na najviše i niže funkcionere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar