U trendu

Kina: Britanci, nemojte da ometate razvoj 5G mreže

LONDON – Kina je danas upozorila London da ne diskriminiše kompanije koje su uključene u razvoj 5G mreže u Velikoj Britaniji i koje u toj oblasti sarađuju sa kineskim gigantom „Huavejem“.

Vodeći proizvođač telekomunikacione opreme na svetu „Huavej“ pod strogim je nadzorom nakon što su SAD saveznicima rekle da ne koriste tehnologiju ovog giganta zbog straha da bi to moglo da bude sredstvo za kinesko špijuniranje, što je kineska kompanija demantovala.

Izvori Rojtersa navode da je britanski Savet za nacionalnu bezbednost (NSC) odlučio da zabrani Huaveju pristup svim glavnim i sporednim delovima 5G mreže u Britaniji.

U kolumni koju je objavio „Sandej telegraf“, kineski ambasador u Velikoj Britaniji Liu Siaoming branio je „Huavej“, navodeći da ima dobre rezultate u oblasti bezbednosti i rekao da bi Britanija trebalo da „donosi odluke samostalno iu skladu sa svojim nacionalnim interesima“.

Kako prenosi Rojters, Liu je rekao da je zabrinutost oko bezbednosti kada je u pitanju razvoj 5G mreža razumljiva, ali da se njom može upravljati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.