U trendu

Kina će reciklirati 60 odsto otpada do 2025. godine

PEKING – Kina namerava da reciklira 60 odsto otpada urbanih domaćinstava do 2025. godine, u odnosu na prošlogodišnjih 50 odsto, u okviru nastojanja da unapredi svoj kapacitet za upravljanje otpadom, saopštila je danas kineska Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC).

Komisija je saopštila da je kapacitet upravljanja gradskim otpadom dostigao 1,27 miliona tona dnevno prošle godine, što je za 63 odsto više u odnosu na 2015. godinu, prenosi agencija Rojters.

Ipak, na nekim mestima je, kako je saopšteno, i dalje bilo poteskoća sa „hvatanjem u koštac“ sa sve većim količinama smeća.

Polovina kineskih gradova nije izgradila postrojenja za spaljivanje otpada, dok mnogi gradovi u centralnim i zapadnim regionima takođe nisu uspeli da ispune ciljeve za tretiranje opasnog otpada, saopštio je NDRC.

Rešavanje problema sve većih količina otpada postalo je jedno
najvećih izazova sa kojima se suočavaju kineski regulatori, imajući u vidu porast gradskog stanovništva koje troši sve veće količine proizvoda široke potrošnje, dok je većina velikih gradova okružena deponijama smeća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.