U trendu

Kina je pozvala na razgovor japanskog ambasadora u Pekingu

PEKING – Kina je danas pozvala na razgovor japanskog ambasadora u Pekingu Hidea Tarumija u znak protesta zbog planiranog puštanja kontaminirane vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima i rekla da će proceniti moguće pretnje koje će to naneti hrani i poljoprivrednim proizvodima.

Prema planovima koje je Japan predstavio u utorak, puštanje u more više od milion tona zagađene vode iz postrojenja oštećenog zemljotresom i cunamijem 2011. godine započeće posle dvogodišnjeg filtriranja vode radi uklanjanja štetnih izotopa, preneo je Rojters.

Plan je odmah naišao na protivljenje suseda – Južne Koreje, Kine i Tajvana.

Kina će proceniti postojanje moguće pretnje koju predstavlja najavljeno japansko puštanje zagađene vode iz nuklearne elektrane Fukušima po bezbednost prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda i njihove trgovine, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Rojters prenosi da je portparol ministarstva Gao Feng poručio da je Kina ozbiljno zabrinuta jednostranom odlukom Japana da ispušta otpadne vode iz Fukušime u more.

„Mi ćemo pažljivo pratiti razvoj situacije i procenjivati moguće pretnje koje predstavljaju po prehrambene i poljoprivredne proizvode i njihovu trgovinu, kako bismo osigurali bezbednost kineskih potrošača“, rekao je Gao na konferenciji za novinare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.