U trendu

Kina: Kancelarija UN za ljudska prava ugrozila saradnju

ŽENEVA – Kineski ambasador pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Čen Sju danas je kritikovao objavljivanje dugo očekivanog izveštaja o navodnim kršenjima ljudskih prava u toj zemlji, a posebno u severozapadnom regionu Sinđijang, prenosi Rojters.

„Kancelarija UN za ljudska prava je zatvorila vrata saradnje objavljivanjem takozvane procene“, rekao je ambasador Čen Sju novinarima.

Kancelarija UN za ljudska prava je u svom izveštaju objavljenom 31.avgusta ,na 48 stranica saopštila, da su „počinjena ozbiljna kršenja ljudskih prava“ u Sinđijangu „u kontekstu borbe protiv terorizma i ekstremizma“, koju sprovode vlasti u Pekingu.

Kinesko „proizvoljno i diskriminatorno zatvaranje“ Ujgura i drugih muslimana u autonomnoj pokrajini Sinđijang može predstavljati zločine protiv čovečnosti, saopštila je u izveštaju Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele, prenosi Rojters.

Očekuje se da će izveštaj biti razmatran tokom Saveta za ljudska prava sledeće nedelje.

Kineska misija u Ženevi opisala je ranije izveštaj Visokog komesara UN za ljudska prava kao „farsu“ koju su „isplanirale SAD, zapadne države i antikineske snage na osnovu lažnih informacija i prejudiciranja krivice“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.