U trendu

Kina: Kovrig možda kršio zakon, hapšenje Meng greška

PEKING – Ako je bivši kanadski diplomata Majkl Kovrig, kao zaposlen u NVO „Međunarodna krizna grupa“ (ICG), u Kini obavljao „relevantne aktivnosti“ za tu grupu, a da to nije registrovano, postoji mogućnost da je prekršio kineski zakon o stranim nevladinim organizacijama, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Istovremeno, Ministarstvo je saopštilo da je hapšenje izvršne direktorke kineske kompanije „Huavej“ Meng Vangdžou u Kanadi od početka bilo greška, i pozdravilo je bilo kakve napore da u ovom slučaju bude postignut pomak ka ispravnom rešenju, prenosi Rojters.

Meng je uhapšena 1. decembra u Vankuveru na zahtev Vašingtona, koji je optužuje da je koristila fiktivnu kompaniju u Hong Kongu za prodaju opreme Iranu, što predstavlja kršenje američkih sankcija, a kanadski sud joj je u utorak odobrio kauciju dok se ne završi procedura razmatranja da li će ona biti izručena SAD.

Taj slučaj mnogi dovode u vezu sa hapšenjem Majkla Kovriga, koji je u Pekingu uhapšen nakon što je Kina upozorila Kanadu na posledice nedavnog hapšenja izvršne direktorke „Huaveja“ na aerodromu u Vankuveru, napominje AP.

Neimenovana osoba bliska ovom slučaju rekla je da je Majkl Kovrig uhapšen u ponedeljak uveče u Pekingu tokom jedne od svojih redovnih poseta tom gradu.

ICG je juče saopštila da je upoznata sa navodima da je njen visoki savetnik za severoistočnu Aziju uhapšen i da čini sve kako bi došla do dodatnih informacija o tome šta se sa njim dešava, kao i da će raditi na njegovom brzom puštanju.

Kovrig, koji živi u Hong Kongu, bavi se istraživanjima i analizom spoljnih poslova i bezbednosnim pitanjima u severoistočnoj Aziji, pre svega u Kini, Japanu i na Korejskom poluostrvu.

Pre nego što se priključio ICG-u 2017. godine radio je kao kanadski diplomata u Pekingu, Hong Kongu i Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

ICG je neprofitna NVO osnovana 1995. godine koja se bavi terenskim istraživanjima o nasilnim sukobima i unapređivanjem politika sprečavanja, ublažavanja ili rešavanja sukoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.