U trendu

Kina kritikuje zabrinutost zapadnih zemalja zbog Hongkonga

Kancelarija kineskog Državnog saveta za Hongkong i Makao kritikovala je  američke i zapadne političare i medije koji su izrazili zabrinutost za demokratiju nakon izbora u Hongkongu, prenosi danas Kineska medijska grupa (CMG).

Ministri spoljnih poslova Velike Britanije, SAD, Australije, Kanade i Novog Zelanda izdali su prošle nedelje zajedničko saopštenje u kojem izražavaju „ozbiljnu zabrinutost zbog erozije demokratskih elemenata“ nakon izbora Zakonodavnog veća u  Specijalnom administrativnom regionu (SAR) Hongkongu, a pojedini mediji su izvestili da je Kina izbacila većinu gradskih prodemokratskih kandidata, navoid CMG. 

Portparol Kancelarije u ponedeljak je u saopštenju odbacio primedbe na demokratiju, Zakon o nacionalnoj bezbednosti i novi izborni sistem u SA Hongkongu.

„Tvrdnja da je Velika Britanija obezbedila opšte pravo glasa za Hongkong je potpuno netačna, a u Zajedničkoj kinesko-britanskoj deklaraciji nije pomenuto ‘opšte pravo glasa’ ili ‘demokratija'“, primetio je portparol dodajući da nisu tačne tvrdnje „nekih stranih političara i medija  da se te antikineske snage bore za demokratiju i da se kineska vlada obračunala s njima u političke svrhe“.

Portparol je takodje odbacio tvrdnje da novi izborni sistem u Hongkongu treba da isključi disidente, i kao primer naveo raznoliku pozadinu kandidata na nedavnim izborima za Zakonodavni savet u sedmom mandatu.

On je posavetovao političare i medije u SAD i na Zapadu da pročitaju Belu knjigu koju je nedavno objavila Kancelarija za informisanje Državnog saveta i koja, kako je dodao,  predstavlja sveobuhvatan pregled nastanka i razvoja demokratije u Hongkongu i  kao i principe i stav kineske centralne vlade, prenosi CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar