U trendu

Kina: Loši odnosi sa SAD mogu ugroziti klimatsku saradnju

PEKING – Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji upozorio je danas američkog izaslanika za klimu DŽona Kerija da bi pogoršanje američko-kineskih odnosa moglo narušiti saradnju između dve zemlje u oblasti klimatskih promena.

Vang je preko video linka rekao Keriju da se takva saradnja ne može odvojiti od njihovog šireg odnosa i pozvao SAD da preduzmu korake za poboljšanje veza, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova, a prenosi agencija AP.

Keri, koji se nalazi u kineskom gradu Tjenđinu na pregovorima o klimi sa svojim kineskim kolegama, rekao je da su SAD posvećene saradnji sa ostatkom sveta u oblasti klime i ohrabrio Kinu da preduzme dodatne korake za smanjenje emisije štetnih gasova, saopštio je američki Stejt department.

Keri, bivši državni sekretar, naveo je i da Kina „igra super-važnu ulogu“ u naporima za borbu protiv klimatskih promena, sudeći prema kratkom video snimku sa sastanka koji je prikazan na kineskoj državnoj televiziji CGTN.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je na konferenciji za novinare poručio da Kina i SAD imaju razlike u nekim pitanjima, ali da dele zajedničke interese u mnoštvu oblasti, poput klimatskih promena.

„Obe strane treba da održavaju dijalog i komunikaciju na osnovu uzajamnog poštovanja i da ostvare obostrano korisnu saradnju“, rekao je Vang.

Kina je najveći svetski emiter gasova sa efektom staklene bašte, a odmah za njom slede Sjedinjene Američke Države.

Odnosi između Vašingtona i Pekinga zategnuti su usled sporova oko trgovine, tehnologije i ljudskih prava, ali dve strane su identifikovale klimatsku krizu kao područje moguće saradnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.