U trendu

Kina: NATO da prestane sa pokušajima destabilizacije Azije

PEKING – Kineska vlada poziva NATO da prestane sa pokušajima destabilizacije Azije, nakon krize u Evropi, saopštio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

Kineski zvaničnik se u svom obraćanju osvrnuo na pisanje Blumberga koji je izvestio da će NATO u novom strateškom konceptu alijanse Kinu nazvati „sistemskim izazovom“, a konstatovaće i jačanje saradnje Pekinga i Moskve.

„Ono što NATO treba da uradi jeste da napusti način razmišljanja Hladnog rata, igre nultog zbira i praksu stvaranja neprijateljskih projekcija. Nakon previranja u Evropi, zemlje NATO-a treba da napuste svoje pokušaje da destabilizuju Aziju i svet“, rekao je Džao, prenosi TAS S.

On je naveo da „kao proizvod Hladnog rata i najveće svetske vojske, NATO već duže vreme zastupa zastarele stavove o bezbednosnim pitanjima i da je odavno postao oruđe pojedinačnih zemalja u pokušajima da održe svoju hegemoniju“ .

„Kina vodi nezavisnu i miroljubivu spoljnu politiku. Ne meša se u unutrašnje stvari drugih država. Niti nameće svoju ideologiju, niti koristi eksteritorijalnu jurisdikciju, ekonomsku ucenu ili jednostrane sankcije. Kako Kina može biti sistematski izazov“, naglasio je kineski zvaničnik.

On je još rekao da je razvoj Kine „prilika za svet, a ne izazov bilo kome“.

„Snažno pozivamo NATO da odmah prestane da širi lažne informacije o Kini i da se uzdrži od provokativnih izjava“, poručio je DŽao.

Sastanak NATO-a na nivou šefova država i vlada održaće se u Madridu od 28. do 30. juna. Učesnici samita će usvojiti novi strateški koncept, razmotriti načine jačanja alijanse i uticaje globalnih klimatskih promena na sferu bezbednosti, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.