U trendu

Kina: Nismo znali nista o optužbama nestale teniserke Peng

PEKING – Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da nije bilo upoznato sa kontroverzama oko teniske igračice Peng Šuai (35), koja se vodi kao nestala nakon što je optužila bivšeg visokog zvaničnika da je seksualno napastvovao.

Portparol ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđijan rekao je novinarima da pitanje „nije diplomatsko“, kao i da nije svestan situacije, preneo je AP.

Ministarstvo je dosledno poricalo bilo kakvo saznanje o rečima Peng, koja je izašla u javnost pre više od dve nedelje sa optužbama.

Peng je nekada bila u vrhu svetskog tenisa u dubu, a osvojila je Vimbldon 2013. i Rolan Garos godinu dana kasnije.

Takođe, učestvovala je tri puta na Olimpijskim igrama.

Portparolka Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi pozvala je danas na „Istragu sa punom transparentnošću oko njenih navoda o seksualnom napadu“.

„Mislim da bismo to rekli i da bi svaka optužba o seksualnom napadu trebalo da se istraži. To je zaista važno, da se zna odgovornost, da se obezbedi pravda za žrtve“, dodala je.

Peng je na društvenoj mreži 2. novembra napisala da je bila primorana da na seks pre tri godine, iako je uporno odbijala bivšeg zamenika premijera DŽanga Gaolija, koji je bio visoki član vladajuće Komunističke partije.

Njen komentar je brzo obrisan sa društvene mreže Weibo, vodeće kineske drušstvene mreže, ali su se skrinšotovi njenih optužbi pojavili na internetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.