U trendu

Kina objavila spisak zabluda u američkoj spoznaji Kine

Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo je članak pod naslovom „Zablude u američkoj spoznaji Kine i istina“  kao odgovor na govor američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o kineskoj politici.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Ministarstvo je navelo  21 zabludu u američkoj percepciji Kine, opovrgavajući ih jednu po jednu činjenicama i podacima, razotkrivajući obmanu, licemerje i štetu politike SAD prema Kini.
U nedavnom govoru o kineskoj politici Blinken je rekao da Kina predstavlja „najozbiljniji dugoročni izazov“ međunarodnom poretku, preuveličavajući kineske pretnje, mešajući se u unutrašnje stvari Kine i blateći kinesku unutrašnju i spoljnu politiku, piše CMG.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine ocenilo je da je „međunarodni poredak zasnovan na pravilima“ koji reklamiraju Sjedinjene Države zapravo replika američke politike moći,  nametanje sopstvene volje i standarda drugima i zamena opšteprihvaćenih međunarodnih zakona „pravilima bandi“ nekoliko zemalja.

U članku se naglašava da je koncept zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo, koji je predložila Kina, više puta upisan u važne dokumente multilateralnih mehanizama kao što su Ujedinjene nacije i Šangajska organizacija za saradnju.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je Kina postala važan stub multilateralizma, a svrha kineske prakse multilateralizma je izgradnja zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo.

Kina veruje da u svetu postoji samo jedan poredak, međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu; postoji samo jedan skup pravila, osnovnih normi koje regulišu međunarodne odnose zasnovane na ciljevima i principima Povelje UN, ističe se tekstu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar