U trendu

Kina očekuje bezbedna i ugodna putovanja za Prolećni festival

Putnici koji kući putuju vozom K4826 da proslave Festival proleća, koji je poznat i kao kineska Nova godina, iskusiće poseban užitak jer je krajna stanica Gaosing, što znači sreća na kineskom, piše agencija Sinhua.

Železnička stanica Gaosing, koja se nalazi u okrugu Gaosing u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan, radi više od četiri decenije. Međutim, ove godine stanica dočekuje nalet putnika povodom Prolećnog festivala prvi put u svom renoviranom izdanju.

Obnovljena železnička stanica, koja pokriva površinu od 2.500 kvadratnih metara i može da primi 600 putnika, opremljena je punktovima za punjenje mobilnih telefona i pametnim toaletima.

Zbog mera sprečavanja i kontrole kovida-19, stanica je opremljena infracrvenim termometrima sa osobljem koje proverava putne kodove i zdravstvene potvrde putnika. Takođe se redovno sprovodi sveobuhvatna dezinfekcija cele stanice.

Kao i stanica Gaosing, mnoge druge stanice su radile na tome da osiguraju bezbedno i ugodno putovanje tokom putne navale zbog Prolećnog festivala.

Tokom 40-dnevne sezone putovanja, poznate kao čunjun, mnogi Kinezi odlaze u posetu svojim porodicama za kinesku Novu godinu, koja ove godine pada 1. februara.

Na stanici Singuoksi, u istočnoj kineskoj provinciji Điansi, robot nazvan „Singsing“ dobio je posao usmeravanja putnika i odgovaranja na njihova pitanja, što privlači veliku pažnju posetilaca.

Kao odgovor na zabrinutost zbog porasta slučajeva korona virusa posle masovnog kretanja stanovništva, Ministarstvo saobraćaja saopštilo je da će koordinisati sa odgovarajućim vladinim odelenjima uvođenje ciljnih mera za sprečavanje i kontrolu kovida-19.

Železnička odelenja će nastaviti da podržavaju transport ključnih materijala vezanih za nacionalnu privredu i sredstva za život građana. Ti materijali uključuju ugalj za proizvodnju struje i za grejanje, žitarice iz severoistočne Kine, đubrivo za prolećne poljoprivredne radove, saopštila je državna kineska železnička grupa China State Railway Group Co.

Do srede ukupno je obavljeno 260 putovanja tokom prvih deset dana putne navale za Prolećni festival, što je porast od 46 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, pokazuju podaci Ministarstva saobraćaja.

Železničkim i drumskim saobraćajem prevezlo se 54,12 odnosno 196 miliona putnika, dok je vodeni i vazdušni saobraćaj koristilo 3,88 miliona, odnosno 8,72 miliona putnika, prenosi Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.