U trendu

Kina odgovara SAD za optužbe u vezi opioida

PEKING – Peking negira otpužbe SAD da većina nedozvoljenog fentanila, supstance koja je igrala značajnu ulogu u velikoj američkoj krizi sa zavisnošću od opoida, potiče iz Kine.

Posle optužbi da Peking ne čini dovoljno da pomogne u borbi protiv krize zavisnosti od opioida u Sjedinjenim Državama, kineski zvaničnik za narkotike saopštio je da ta zemlja i SAD imaju samo „ograničenu“ saradnju u zaustavljanju šverca fentanila.

Američki zvaničnici tvrde da je Kina glavni izvor nedozvoljene supstance fentanil i njenih derivata koje se prodaju u SAD uglavnom preko međunarodne pošte, prenosi Rojters.

Fentanil je jeftin opioid koji se lako sintetizuje u lek protiv bolova čak 50 puta jači od heroina.

Kako se navodi, upravo je ta supstanca igrala glavnu ulogu u velikoj američkoj krizi sa zavisnošću od opioda.

Potpredsednik Kineske komisije za kontrolu narkotika tvrdi da je ta zemlja uništila nelegalnu proizvodnju fentanila, javila je državna televizija.

„Izveštaj Nacionalne kontrole narkotika kaže da je dobra saradnja Kine i Sjedinjenih Država u sprovođenji zakona u borbi protiv narkotika, ali da je saradnja na istrazi o materijama povezanim sa fentanilom izuzetno ograničena“, navodi se.

Američki Nacionalni institut za zloupotrebu droga objavio je da u toj zemlji svaki dan umre 130 ljudi zbog predozranja opioidima, što uključuje i lekove protiv bolova, ali i heroin i sintetičke droge poput fentanila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.