U trendu

Kina: Održana prva multinacionalna mirovna vežba

KEŠAN – Kineske oružane snage završile su danas prvu multinacionalnu mirovnu vežbu tokom koje su demonstrirale svoje borbeno umeće bespilotnim letelicama i robotima za uklanjanje mina, nastojeći istovremeno da ostvare prihvatljiviji međunarodni imidž kineske vojske.

Dok se Kina, azijski gigant, modernizuje i jača svoju vojsku upumpavajući svake godine stotine milijardi dolara u vojni budžet, Peking istovremeno nastoji da ubedi druge zemlje da je kineska vojska faktor bezbednosti, a ne pretnja, prenosi Rojters.

Oko 1.000 vojnika iz Kine, Pakistana, Mongolije i Tajlanda učestvovalo je u 10-dnevnoj vežbi u bazi za obuku Narodnooslobodilačke vojske u okrugu Kešan u centralnoj provinciji Henan, iako se činilo da su većinu ucešnika činili vojnici Kinezi.

Vežba nazvana Zajednička sudbina 2021, naglašava poziciju Kine kao „upornog branioca svetskog mira i međunarodnog poretka“, rekao je novinarima na konferenciji organizovanoj u vojnoj bazi pukovnik Lu Điankin, kineski ekspert za očuvanje mira.

Vojnici su, pred malom grupom novinara, simulirali sukobe između terorista i mirovnih snaga u izmišljenoj zemlji Karana, razorenoj sukobima, ali manevri su zasnovani na stvarnom incidentu koji se dogodio u Maliju 2016. godine kada su napadnuti kineski mirovnjaci, a jedan od njih ubijen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.