U trendu

Kina osuđuje napad na aerodrom u Kabulu i nudi saradnju

PEKING – Kina je osudila teroristički napad na aerodrom u Kabulu i izrazila spremnost da „radi sa međunarodnom zajednicom na rešavanju pretnji terorizma i na sprečavanju da Avganistan ponovo postane leglo terorizma“, izjavio je danas portparola ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Lijijan u prvom komentaru Pekinga povodom smrtonosnog samoubilačkog napada, prenosi AP.

Džao je potvrdio da u jučerašnjem napadu nije bilo ni npoginulih ni povređenih državljana Kine, ali je savetovao svoje sugrađane u Avganistanu da „pojačaju sigurnosne mere“.

„U međuvremenu smo zatražili od relevantnih strana da preduzmu mere kako bi osigurale bezbednost kineskog osoblja“, rekao je Džao novinarima na dnevnom brifingu.

Dok se gomilaju kritike na račun SAD zbog haotične situacije na aerodromu u Kabulu, kineska ambasada u Kabulu je i dalje otvorena i nedavno je bila domaćin razgovora s talibanima

Džao je ponovo izrazio zabrinutost Kine zbog islamskog pokreta Istočni Turkestan koji Peking smatra pretnjom po svoju bezbednost.

„Šef avganistanskih talibana jasno je stavio do znanja Kini da nikada neće dozvoliti bilo kojim snagama da koriste avganistansku teritoriju da bi činile stvari štetne po Kinu. Nadamo se da će relevantne strane preduzeti efikasne mere kako bi osigurale nesmetanu tranziciju u Avganistanu i obezbedile bezbednost avganistanskog naroda i stranih državljana“, rekao je Džao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.