U trendu

Kina: Popuštanje 2 brane visok bezbednosni rizik

PEKING – Dve brane u Unutrašnjoj Mongoliji na severozapadu Kine, popustile su posle obilnih kiša, saopštilo je danas kinesko ministarstvo voda i upozorilo na bezbednosne rizike od stare infrastrukture tokom letnje sezone poplava.

Urušile su se dve brane nedaleko od grada Hulunbuira ukupnog kapaciteta 46 miliona kubnih metara vode, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva voda, prenosi Rojters.

Ljudi koji žive nizvodno od brana su evakuisani i za sada nema informacija o žrtvama.

Prema zvaničnim informacijama tokom proteklog vikedna je palo u proseku 87 milimetara kiše, a meteorolška stanica Morin Dava izmerila je čak 223 milimetra kišnih padavina.

Prema podacima lokalnih vlasti grada Hulunbuira poplave ugrožavaju oko 16.660 ljudi, potopljeno je oko 53.807 hektara poljoprivrednog zemljišta, a mostovi i druga saobraćajna infrastruktura su uništeni.

Kina ima više od 98.000 odvodnih rezervoara koji se koriste za kontrolu poplava, proizvodnju energije i kao trasportne trase, ali više od 80 odsto ovih struktura staro je 40 i više godina zbog čega se smatraju bezbednosno rizičnim, navodi se u saopštenju kineske vlade.

Ekstremni vremenski uslovi pogodili su poslednjih nekoliko nedelja različite delove sveta.

Poplave u Evropi i toplotni talasi praćeni šumskim požarima u Severnoj Americi, podstiču zabrinutost zbog uticaja klimatskih promena na vremenske prilike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.