U trendu

Kina poziva na prekid podsticanja regionalne konfrontacije

Kina poziva na prekid narativa o „kineskoj pretnji“ i pokušaja da se podstakne konfrontacija, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Na redovnom brifingu za novinare u sredu, Mao je time odgovorila na pitanje o zajedničkom saopštenju Japana i NATO u kom su dve strane  izrazile zabrinutost zbog razvoja kinesko-ruske vojne saradnje, prenela je Sinhua.

Mao je rekla da je Kina oduvek služila kao branilac svetskog i regionalnog mira i stabilnosti i da je to široko priznato.

Prema njenim rečima, azijski susedi i međunarodna zajednica pažljivo prate vojne i bezbednosne poteze Japana i Japan bi trebalo da izvuče pouke iz istorije, da se drži puta mirnog razvoja i da se pobrine da to ne naruši poverenje između zemalja i ne nanese štetu regionalnom miru i stabilnosti.

U odgovoru na pitanje o primedbama generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga o takozvanim bezbednosnim pretnjama iz Kine, Mao je rekla da NATO  tvrdi da ostaje regionalna odbrambena alijansa, ali stalno nastoji da dostigne svoju tradicionalnu odbrambenu zonu i obim, da ojača vojsku i bezbednosne veze sa azijsko-pacifičkim zemljama i izmišlja „kineske pretnje“.

„Takav razvoj događaja zahteva visoku budnost među zemljama u regionu“, dodala je Mao.

Ona je rekla da Kina aktivno promoviše mirovne pregovore i traži deeskalaciju po pitanjima žarišta. NATO bi, dodala je, trebalo dobro da razmisli o tome kakvu je ulogu odigrao u bezbednosti u Evropi.

„Azijsko-pacifički region nije bojno polje za geopolitičko nadmetanje i ne pozdravlja hladnoratovski mentalitet i blokovsku konfrontaciju“, rekla je Mao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar