U trendu

Kina pozvala SAD da zaštite njenu svemirsku stanicu

PEKING – Kina je pozvala Sjedinjene Države da zaštite kinesku svemirsku stanicu i njenu tročlanu posadu, nakon što se Peking požalio da su sateliti koje je lansirala kompanija „SpaceX“ u vlasništvu Ilona Maska umalo udarili u stanicu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova optužio je u utorak Vašington da ignoriše svoje ugovorne obaveze o zaštiti bezbednosti tročlane posade stanice „Tjengong“ nakon incidenata 1. jula i 21. oktobra, prenosi agencija AP.

Svemirska stanica „Tjengong“ je tada izvela „manevre izbegavanja“ kako bi „sprečila potencijalni sudar“ sa satelitima „Starlink-a“ koje je lansirala kompanija „Space Exploration Tećnologies“, navela je kineska vlada u žalbi dostavljenoj 6. decembra Komitetu UN za miroljubivo korisčhenje svemira.

Sjedinjene Države treba da „preduzmu hitne mere da spreče da se takvi incidenti ponovo ne dogode“, izjavio je portparol kineskog ministarstva DŽao Liđen.

On je optužio Vašington da nije ispunio svoje obaveze da „zaštiti bezbednost astronauta“ u skladu sa sporazumom iz 1967. godine o miroljubivom korišćenju svemira.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.