U trendu

Kina: Praznik rada u znaku kovid ograničenja

PEKING – Mnogi Kinezi ove godine obeležavaju prvomajski praznik u vreme vladine politike nulte tolerancije na kovid-19, ograničavanja putovanja i nametnutih restriktivnih mera u više gradova.

Svi restorani u Pekingu su od danas do kraja praznika, u sredu, zatvoreni za goste i rade samo za dostavu hrane ili za poneti.

Parkovi i turističke destinacije u kineskoj prestonici primaju ograničeni broj posetilaca, a tematski park Univerzal Studija u Pekingu, koji je otvoren prošle godine, saopštio je da se privremeno zatvara, prenos AP.

Veliki deo Šangaja, najvećeg grada u Kini i centra finansija, proizvodnje i transporta, i dalje je u lokdaunu, što remeti živote ljudi i zadaje udarac ekonomiji.

Izgleda, međutim, da epidemija u Šangaju jenjava.

Broj umrlih od kovida-19 premašio 400, ali juče je potvrđeno oko 7.200 novih slučajeva lokalnog prenosa korona virusa, što je pad u poređenju sa rekordnim potvrđenim brojem od 27.605 slučajeva evidentiranih 13. aprila.

Izvan Šangaja, u ostatku kontinentalne Kine otkrivena su svega 364 nova slučaja.

U Pekingu je u proteklih devet dana potvrđeno oko 300 novozaraženih, ali su aktivnosti u javnom prostoru ipak ograničene, kako bi se sprečilo izbijanje velike epidemije i zatvaranje slično onom u Šangaju.

Zgrade, pa čak i čitavi stambeni kompleksi sa obolelima od korona virusa su u izolaciji.

Posetioci turističkih atrakcija kao što je Veliki Kineski zid moraju da
pokažu dokaz o negativnom testu na kovid-19, urađen u prethodnih 48 sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar