U trendu

Kina predstavila najnovije vojne avione i leteći automobil

DŽUHAJ – Kina je predstavila danas najnovije vojne avione na aeromitingu u gradu DŽuhaj koje će posetioci imati prilike da vide do nedelje.

Na 13. Međunarodnoj vazduhoplovnoj izložbi Kine, vojni akrobatski tim pod nazivom „Prvi avgust“ je ostavio crveni, plavi i žuti trag dima po nebu dok su njegovi avioni leteli u formaciji, prenosi agencija AP.

Godišnja izložba u DŽuhaju je prošle godine odložena zbog pandemije kovida-19.

Posetioci su se na zemlji najviše „vrteli“ oko aviona J-16D za elektronsko ratovanje, vojnog jurišnog helikoptera i transportnog aviona I-20A.

Kineska vladajuća Komunistička partija ulaže veliki novac u razvoj borbenih aviona, stelt tehnologije, bespilotnih letelica i drugog hardvera za svoju Narodnooslobodilačku vojsku.

Kako navodi AP, aeromiting je prilika za Kinu da predstavi svoje dronove i druge avione potencijalnim kupcima iz inostranstva dok se probija na tržišta na kojima dominiraju Sjedinjene Države i Evropa.

Osim ratnih aviona, izloženi su i brojni civilni avioni, uključujući avione na električni pogon i jedan leteći automobil koji je „plod“ mešovitog kinesko-australijskog preduzeća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.