U trendu

Kina i Rusija Å¡alju brodove za Trampovom armadom?

Kina i Rusija poslale su špijunske vojne brodove da prate američku grupu nosača aviona koja se zaputila ka severnokorejskim vodama, navode japanski mediji, u trenutku kada rastu tenzije zbog nuklearnih ambicija Pjongjanga.

Tramp je u taj region poslao grupu brodova američke mornarice na čelu s nosačem aviona „Karl Vinson“, Å¡to se smatra signalom Pjongjangu, a tu grupu je opisao kao „armadu“, dodavÅ¡i da su poslate i podmornice koje su „daleko moćnije od nosača aviona“, navodi britanski „Telegraf“.

List „Jomjuri Å imbun“ tvrdi, pozivajući se na „viÅ¡e izvora u japanskoj vladi“, da su Kina i Rusija „poslale obaveÅ¡tajne brodove svojih mornarica kako bi krenuli u poteru za američkim nosačem aviona Ju-Es-Es Karl Vinson“.

Kineski i ruski brodovi „jačaju aktivnosti upozoravanja i nadzora u vodama i vazduÅ¡nom prostoru u toj oblasti“, navodi najveći japanski dnevnik, prema pisanju sestrinske publikacije na engleskom „DÅŸapan njuz“.

Peking je zatraÅŸio pomoć Rusije u cilju sprečavanja krize zbog Severne Koreje proÅ¡le nedelje, dok u Kini raste zabrinutost da je američki predsednik Donald Tramp na putu da sa Severnom Korejom uđe u sukob zbog programa naoruÅŸanja Pjongjanga, navodi „Telegraf“.

Istovremeno, pojavili su se navodi da su turističke kompanije u Kini obustavile vođenje turističkih grupa u Severnu Koreju, koja je ranije bila popularno odredište kineskih turista.

Mediji su proÅ¡le nedelje objavili i navode da je kineska nacionalna aviokompanija „Er Čajna“ obustavila letove iz Pekinga do Pjongjanga jer se broj putnika drastično smanjio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.