U trendu

Kina: SAD odbile da odgovore na kineski zahtev za informacije o oborenom balonu

PEKING – Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je danas da su SAD odbile da odgovore na kineski zahtev za informacije o balonu koji je oborila američka vojska iznad Južne Karoline ranije ovog meseca.

SAD su, posle obaranja, u analizi ostataka balona postupale potpuno samostalno i na tajni način, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na redovnom brifingu.

Vang je istakao da je Kina kroz zaštićene konzularne kanale jasno zahtevala od SAD da obaveste Peking o napretku u istrazi i analizi delova balona, ali da je Vašington odbio da odgovori, preneo je Rojters.

Stejt department i Pentagon su saopštili da su pokušali da uspostave komunikaciju sa kineskim kolegama nakon
obaranja balona 4. februara, ali je kinesko ministarstvo odbrane kasnije saopštilo da je odbilo predloženi telefonski razgovor sa Pentagonom zbog toga što SAD nisu stvorile „odgovarajuću atmosferu“.

SAD su saopštile da se ostaci balona analiziraju u laboratoriji Federalnog istražnog biroa (FBI) u Virdžiniji za, kako su navele, „kontraobaveštajno iskorišćavanje“.

Kineski balon, za koji Peking negira da je špijunirao za vladu, leteo je nedelju dana iznad SAD i Kanade, pre nego što je američki predsednik Džozef Bajden naredio da bude oboren.
Incident sa balonom je dodatno zategao odnose između Vašingtona i Pekinga, što je dovelo do toga da američki državni sekretar Entoni Blinken odloži posetu Kini.

Kina je saopštila da je balon bio civilni i da je korišćen u meteorološke svrhe, a da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa u vazdušni prostor SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.