U trendu

Kina: SAD ponovo pokušavaju da politizuju pandemiju

PEKING – Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je kritikovao SAD „jer su opet politizovale pandemiju kovida-19“, navodi se danas na sajtu ministarstva spoljnih poslova.

„Neke zapadne sile žele da zamute i politizuju situaciju oko epidemije“, rekao je Vang tokom video konferencije sa kolegama iz grupacije država BRICS, u kojoj su Brazil, Rusija, Kina, Indija i Južna Afrika, prenela je agencija Kjodo.

Takav pristup je usmeren ka „podrivanju teško izvojevane međunarodne kooperacije“ u borbi protiv širenja virusa, zbog čega „BRICS i ostale države treba zajedno da se udruže protiv ove struje“, dodao je Vang.

Prošlog meseca, predsednik SAD DŽo Bajden je zatražio od obaveštajnih službi da udvostruče napore da utvrdi poreklo virusa i da mu podnesu raport za 90 dana.

Nedavno se ponovo pojavila teorija da je virus, koji je prvo otkriven u Vuhanu 2019. godine, možda slučajno „iscurio“ iz laboratorije i proširio se celim svetom, ali je Kina negirala to, rekavši u zajedničkoj studiji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom da takva teorija „izuzetno malo verovatna“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.