U trendu

Kina se protivi francuskoj suspenziji sporazuma o izručenju sa Hongkongom

Kina je saopštila danas da se „čvrsto protivi“, kako je navela, „lošoj odluci“ Pariza da suspenduje ratifikaciju svog sporazuma za izručenje sa Hongkongom.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je juče da Pariz odustaje od ratifikovanja u Parlamentu sporazuma o ekstradiciji potpisanog sa Hongkongom 2017. u stanju kakvom je sada, zbog toga što je Kina uvela sporni zakon o nacionalnoj bezbednosti u toj bivšoj britanskoj koloniji.

„Loša odluka i reči Francuske oko Hongkonga predstavljaju mešanje u unutrašnje poslove Kine. Kina se tome strogo protivi“, rekao je novinarima portparol kineskog ministrstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Pre Francuske više zapadnih zemalja, Kanada, Velika Britanija, Australija, Nemačka i Novi Zeland objavile su slične mere poslednjih nedelja kao reakciju na zakon o nacionalnoj bezbednosti koji je sutpio na snagu 30. juna u Hongkongu, specijalnoj autonomnoj oblasti, kojim se sankconiše „subverzija, secesija, terorizam i dosluh sa starnim snagama“.

Zakon je uveden kao reakcija na velike demonstracije 2019. u Hongkongu protiv uticaja Pekinga, a kritičari strahuju da će njime biti drastično smanjene slobode koje je uživala ta bivša britanska kolonija od kada je vraćena Kini 1997. godine.

Taj zakon „dovodi u pitanje princip ‘jedna zemlja dva sistema’ i poštovanje visokog nivoa autonomije Hongkonga i osnovnih sloboda koje iz toga proizilaze“, rekla je juče portparolka francuskog ministarstva spoljnih poslova Anjes fon der Mil.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.