U trendu

Kina smanjila potroĆĄnju energije i emisije CO2

PEKING – Kina je smanjila potroĆĄnju energije i emisije ugljen-dioksida (CO2) u 2022. godine. u nastojanju da promoviĆĄe visokokvalitetan i ekoloĆĄki razvoj, navodi se u zvaničnom statističkom saopĆĄtenju.
ProĆĄle godine, potroĆĄnja energije na 10.000 juana (oko 1.438,46 američkih dolara) bruto domaćeg proizvoda smanjena je za 0,1 odsto u odnosu na 2021. godinu, dok je emisija CO2 na 10.000 juana BDP-a pala za 0,8 odsto na godiĆĄnjem nivou, navodi se u saopĆĄtenju objavljenom sajtu DrĆŸavnog zavoda za statistiku, prenosi Sinhua.
Kina je 2002. ubrzala zelenu transformaciju razvoja dok je u isto vreme stabilizovala ekonomiju, svedočeći da se ekoloĆĄko stanje u zemlji kontinuirano poboljĆĄava, a prelaz na zelene i niskougljenične proizvodnje i načina ĆŸivota ubrzava, rekao je Ć eng Lajun, zamenik direktora Zavoda.
Kina je nastavila da unapređuje niskougljeničnu transformaciju potroơnje energije, ostvarujući brzi rast proizvodnje čiste energije i kontinuirano ơirenje potroơnje nefosilne energije, rekao je Ơeng.
Proơle godine, proizvodnja čiste energije, kao ơto su hidro energija, energija vetra, solarna i nuklearna energija, porasla je za 8,5 odsto na godiơnjem nivou, dok je potroơnja nefosilne energije porasla za 0,8 procentnih poena i činila 17,5 odsto ukupne potroơnje energije u zemlji

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.