U trendu

Kina smanjila potrošnju energije i emisije CO2

PEKING – Kina je smanjila potrošnju energije i emisije ugljen-dioksida (CO2) u 2022. godine. u nastojanju da promoviše visokokvalitetan i ekološki razvoj, navodi se u zvaničnom statističkom saopštenju.
Prošle godine, potrošnja energije na 10.000 juana (oko 1.438,46 američkih dolara) bruto domaćeg proizvoda smanjena je za 0,1 odsto u odnosu na 2021. godinu, dok je emisija CO2 na 10.000 juana BDP-a pala za 0,8 odsto na godišnjem nivou, navodi se u saopštenju objavljenom sajtu Državnog zavoda za statistiku, prenosi Sinhua.
Kina je 2002. ubrzala zelenu transformaciju razvoja dok je u isto vreme stabilizovala ekonomiju, svedočeći da se ekološko stanje u zemlji kontinuirano poboljšava, a prelaz na zelene i niskougljenične proizvodnje i načina života ubrzava, rekao je Šeng Lajun, zamenik direktora Zavoda.
Kina je nastavila da unapređuje niskougljeničnu transformaciju potrošnje energije, ostvarujući brzi rast proizvodnje čiste energije i kontinuirano širenje potrošnje nefosilne energije, rekao je Šeng.
Prošle godine, proizvodnja čiste energije, kao što su hidro energija, energija vetra, solarna i nuklearna energija, porasla je za 8,5 odsto na godišnjem nivou, dok je potrošnja nefosilne energije porasla za 0,8 procentnih poena i činila 17,5 odsto ukupne potrošnje energije u zemlji

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar